Výběrová káva Keňa GICHERORI AA z pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny černého rybízu, grepu a třešní.
Tento lot byl vypěstován v oblasti s vulkanickou půdou bohatou na živiny. Mimo to její výslednou chuť definují malé teplotní výkyvy pohybující se mezi 15 a 25 stupni a vydatné deště s ročním úhrnem srážek kolem 1500 mm. Káva pochází z plantáží obhospodařovaných převážně drobnými farmáři, které zaštiťuje firma Gicherori. Firma se aktivně podílí na postupném vzdělávání těchto farmářů, finančně je podporuje a pracuje na zlepšení jejich pracovních i životních podmínek. Po ruční sklizni farmáři dopraví kávu do promývací stanice. Tady třešně mechanicky zbaví slupek a uzavřou je na jeden den do tanků určených pro kontrolovanou fermentaci. Poté zrnka promyjí a přemístí na africké postele, kde schnou přibližně 15 dní. Výsledkem je komplexní káva s chutí černého rybízu, třešní a s jiskrnou citrusovou kyselinkou.
- Promývací stanice: Gicherori
- Farmář: Kibugu Farmers Co-op
- Partner: List + Beisler
- Nadmořská výška: 1600 m.n.m.
- Cuppingové skóre: 88/100