Výběrová káva Keňa Getuya od slovenské pražírny Coffeein. Chuťový profil kávy obsahuje rybíz, rajčata, ostružiny a třtinový cukr.
Kávovníky odrůdy SL 28 a SL 34 se pěstují v regionu Kirinyaga, ve vulkanické půdě, v nadmořské výšce 1500 m n. m. Kávovníkové třešně jsou zpracovány mokrou metodou a sbírány a tříděny ručně. Sběr říjen - prosinec 2017.
Do naší letní nabídky přibyla nová Keňská káva ze zpracovatelské stanice Getuya z mé nejoblíbenější pěstitelské oblasti, Kirinyaga. S kávou aktivně pracuji 7 let a 9 z 10 nejlepších keňských káv byla právě z tohoto regionu. Nebude to náhoda. V tomto regionu se kloubí zajímavé podnebí a úrodná sopečná půda. To vše díky pohoří Mt. Kenya, které je druhé nejvyšší pohoří v zemi.
Zpracovatelská stanice Getuya sdružuje drobných farmářů z regionu. Jejich družstvo Mwirua má až 5877 členy, kteří obdělávají svá kávovníkové plantáže. V průměru mají jejich pozemky velikost pouze 0,1 ha a 1 farmář vypěstuje ročně jen 110kg zelené kávy.
Předány kávovníkové třešně se zpracovávají mokrou metodou. Před zpracováním ještě ale procházejí ručním tříděním. Po vytřídění následuje klasické mokré zpracování i s fermentací, která trvá 36 hodin. Po fermentaci se zrna očistí a nechají sušit na afrických postelích na přímém slunci.
- REGION: Kirinyaga, město Kerugoya
- FARMA: drobní farmáři z regionu
- PŮDA: vulkanická, bohatá na minerály
- ODRŮDA: SL 28, SL 34, Ruiru 11
- NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 1500 m n. m.