Výběrová káva Jemen HARAZI z české pražírny Father's Coffee Roastery je charakteristická tóny jablečného štrůdlu, švestek a kakaových bobů.
Káva v Jemenu se pěstuje v horských oblastech v nadmořské výšce mezi 1600 – 2100 m. Vysoko na náhorních plošinách i v údolích. Jemen je znám tím, že byl prvním místem na světě, kde se organizovaně pěstovala káva. Poté, co ji do regionu v 15. století přivezli súfijští mniši. Odtud byla od 16. století exportována z přístavu Al-Makha, který dal vzniknout jménu nápoje Mocha, známého dnes po celém světě.
Káva se pěstuje na malých terasovitých farmách ve vysokých horách velmi jednoduchými způsoby. Veškerá káva je ručně sbírána, pěstována za použití přírodních organických hnojiv a sušena na vyvýšených postelích nebo střechách domů.Náš lot by zakoupen prostřednictvím společnosti Mocha Mill, jednoho z prvních vývozců výběrové kávy v Jemenu. Mocha Mill se vydal na cestu výběrové kávy v roce 2014, když se rozhodli uskutečnit studii proveditelnosti pěstování a exportu výběrové kávy. Hned po první sklizni byly schopni dostat kávu do USA, aby byla přechutnána a ohodnocena. To jim pomohlo pochopit kvalitu, ale zároveň i rizika spojené s nesprávným postupem zpracování. Bohužel, ve stejném roce (2014) v zemi vypukla občanská válka, ale nezabránila jim pokračovat v cestě. V průběhu let vytvořili dodavatelské řetězce v 6 různých regionech Jemenu. Během této doby, v roce 2017, postavili suchý mlýn v Samatu, kde také investovali do optické třídičky kávových zrn, nejmodernějšího zpracovatelského zařízení, a vybudovali sklady pro sušení experimentálních káv. V roce 2021 zpracovali a vyvezl asi 10 kontejnerů s výběrovou kávou.
Veškerá káva v našem lotu byla ručně sesbírána a zpracována suchou metodou. Po ručním přetřídění se po dobu 6 – 12 dnů třešně sušily na střechách domů. Následně byly převezeny do zpracovatelského závodu v Sana’a, kde byly přechutnány a rozděleny dle kvality. Poté je káva zpracovaná v suchém mlýnu (vyloupaná z třešně), vytříděna na optické třídičce a zabalená do 30 kg pytlů.
Odrůdy, které jsou pěstované ve zdejším suchém klimatu a pod přímým sluncem inklinují k hlubším čokoládovým tónům. Ale zpracování suchou metodou přispívá k dynamické vinné aciditě, která dodává rozměr a ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1.700 – 2.100 m.n.m.
- Zpracovatelský závod: Mocha Mill, Sana’a