Limitovaná edice z Jemenu? Tu musíte ochutnat. Obzvlášť pak pokud jste fanoušky sladkých a zároveň svěžích káviček. Netradiční země původu s bohatým chuťovým profilem vám v šálku nabídne chutě jako jsou cukrkandl, fíky, bezový likér, vanilka a růže. Tahle kombinace je vhodná na každodenní pití.
Zrnka z tohoto balíčku byla vypěstována ve vysokých horách v okolí vesnice Bani Al Reef a zpracována v Mocha Mill stanici. V Jemenu farmáři pracují na svých malých políčkách o velikosti 60 – 400 stromů. Nejčastěji pěstují odrůdu Jaadi, která je známá svou vysokou produkcí. Tato zrnka byla po sběru zpracována metodou karbonické macerace, během které očištěná zrna ponechají v uzavřených sudech, ze kterých se odvádí vzduch a přivádí se oxid uhličitý. Celý proces trvá dle úrovně pH dva až pět dní. Následně se zrna suší dva až tři dny na slunci a pak až 40 dní ve stínu pod pečlivým dohledem farmářů.
Jemen - zapomenutá kolébka kávy?
Navzdory faktu, že kávovník pochází z Etiopie, bylo to právě v Jemenu, kde byl poprvé kultivován. Ve 13. století se totiž kávovníky díky válečníkům dostaly do Jemenu, který do značné míry vděčí za celosvětové rozšíření kávy. Právě rostlina z Jemenu – pravděpodobně odrůda Moka, se dostala na Jávu, odkud se následně rostliny dostávaly do celého světa.