Výběrová káva Indonésie SUMATRA KERINCI z české pražírny Kafe Křižka je charakteristická tóny čokolády, meruněk a třešní.
Tato káva pochází od Koerintji Barokah Bersama Cooperative, oceňované organizace pěstitelů kávy s 320 členy, kteří žijí a hospodaří na úpatí hory Kerinci na Sumatře. Nejprve to však byla nizozemská koloniální vláda, která v 17. století vysadila první kávovníky v Indonésii kolem Batavie (Jakarta). Ty první sazenice byly zničeny při povodních. Na počátku 18. století odcházely první vývozy kávy do Evropy z přístavu Jáva na lodích holandské Východoindické společnosti. Jen o několik let později vláda vyvážela několik tisíc liber kávy ročně, čímž se Indonésie stala první zemí mimo Arabský poloostrov a Etiopii, která pěstovala kávu v komerčních objemech.
V Indonésii zpracovávají kávu metodou Giling Basah (anglicky wet hulled), ta je podobná metodě "honey", odlišuje se tím, že po odstranění slupky a dužiny jsou zrna krátce vysušena a zbylá dužina s pergamenovou vrstvou je odstraněna za vyšší vlhkosti zrn (25–50 %). Tento proces se používá jen v oblastech světa s vyšší vlhkostí, je totiž náročnější na zpracování.
- Nadmořská výška: 1400-1700 m.n.m.