Jako první pražírna v ČR vám BeBerry představují tento pikolot z východní Jávy, kteří koupili přímo od producenta, který zastupuje malé inovativní farmáře. Tato Indonésie vás určitě nadchne svým dokonalým chuťovým profilem. Karibský rum, nugát, vanilka a grilovaný ananas si rozhodně nesmíte nechat ujít!
Za těmito fantastickými loty stojí kooperace Walida v čele s Muhlisem, který spravuje, pěstuje a zpracovává kávu rostoucí na ploše 420ha na kopci Argopuro. Jedná se o férový koncept živobytí pro farmáře i zaměstnance Walida. Farmáři si udávají ceny sami, a dostávají zaplacené v hotovosti při každé dodávce čerstvých třešní. Mzda pracovníků je 2x vyšší než mzda v daném kraji. Walida je společenství 500 rodin žijících pod horou Argopuro, které se již osmý rok věnují pěstování a zpracování výběrové kávy, ze dvou důvodů. Navrácení vody do země, revitalizace a zachování biodiverzity a chod neziskové organizace - Agroforestná lesnická škola - 800 studentů, kteří se ve škole učí a bydlí. Studenti, kteří úspěšně ukončili školu, se dále věnují pěstování, zpracování nebo se uberou cestou vyššího vzdělání v oblasti agronomie.
Káva byla zpracovaná inovativními metodami. Je to jeden z 5ti lotů, které byli fermentované v nerezových tancích. Jde o pikolot - to (pro nás) znamená nejmenší komerčně vyprodukovatelné množství. Flowerton 5 má pouze 150kg a nic víc neexistuje. Káva se zpracovávala nejdříve suchou metodou 72 hodin a následně karbonickou macerací 160 hodin. Název Flowetron má zajímavý příběh = farmáři nazývali nerezové tanky Megatron (protože vypadali jak příšerky z Transformer), našemu přítelovi, Lukášovi, který za Alami Coffee stojí se ale název podařilo vylepšit, protože kávy chutnali florální napadlo ho přejmenovat tyto loty na Flowetrony.
Detailní popis procesu:
- Třídění kávových třešní
- 72 hod sušení třešní
- 160 hodin karbonická macerace v nerezovém tanku
- +- 25 dní sušení na vlhkost 13 procent
- Zbavení pergamenu + třídění zrn dle velikosti
- Sušení zrna na vlhkost 11.5 %
- Manuální třídění defektů
- Balení, kontrola kvality, export
- Acidita: 2.5/5
- Sladkost: 4.5/5
- Hořkost: 1.5/5