Výběrová káva Honduras Yoladna z české pražírny Father´s coffee roastery je charakteristická tóny mučenky, cherry coly a kakaových nibsů.
Pro mnohé může být překvapivým zjištěním, že Honduras je největším producentem kávy ve střední Americe. Ovšem kvůli špatné infrastruktuře a nízkým cenám byl často spojován s produkcí komoditní kávy. Farmáři dokonce léta pašovali svou kávu za hranice do Guatemaly a El Salvadoru, kde za ni dostali zaplaceno mnohem více.Změna nastala před pár lety, kdy vláda začala investovat peníze do programů podporujících zlepšení technického vybavení producentů. Díky tomuto programu (a několika dalším) začalo mnohem více farmářů prodávat kávu přímo v Hondurasu. Tím se zvýšila kvalita produkované kávy a následně i produkce té výběrové.
Veškeré zpracování mikrolotů probíhá ve zpracovatelské stanici Aruco. A to za účelem centralizace a lepší kontroly nad procesem, vytvoření konzistentních postupů, a také pro snížení rizika špatného zpracování přímo u farmářů. Zpracovatelská stanice leží v nadmořské výšce 800 m.n.m., což poskytuje stabilnější klima pro sušení kávy ve srovnání s farmami, které leží v horách a kde může být počasí méně předvídatelné. Káva je doručena do zpracovatelské stanice, kde vyhodnotí cukernatost třešní (vezme se hodnota Brix) a rozhodne se o postupu pro druh zpracování v závislosti na prostoru a na naměřených hodnotách. Třešně jsou následně omyté a vytřídí se z nich všechny nezralé. Káva se poté rozprostře na africké postele, kde se suší po dobu 20 až 30 dnů, podle počasí.
- Producent: Yolanda Urrea Arita
- Nadmořská výška: 1.200 m.n.m.