Výběrová káva Honduras TANAIRI - vzorek z české pražírny Candycane coffee je charakteristická tóny žlutého melounu , červeného vína a čokolády.
Tanairi je káva od producentů Marysabel Caballero a Moises Herrera. Jejich rodina se věnuje pěstování kávy přes čtyři generace a dnes vlastní více než 17 farem. Právem se řadí ke špičce producentů výběrové kávy z Hondurasu. Tento lot byl pracován metodou "extended natural fermentation" a díky tomu v šálku najdete chuť zralého melounu, vína a krásnou dochuť mléčné čokolády.
Moises začal produkovat naturálně zpracované kávy asi před 3 lety, zpočátku pouze malé loty o 30 pytlích. Sušení přírodních káv je v Marcale velmi obtížné kvůli vlhkému klimatu a dešti, který se vyskytuje během období sušení. Moises v průběhu let tvrdě pracoval na zdokonalení procesu. Tam, kde kávu zpracovávají jako naturální, sbírají zralé třešně a suší je na krytých vyvýšených afrických postelích. Zpočátku musí být vrstva třešní tenká a jak káva schne, můžou být schnoucí třešně ve větších vrstvách. Sušení třešní může trvat 20–40 dní v závislosti na teplotách a vlhkosti.
Rodina Caballero je jde cestou ekologického hospodaření a udržitelnosti svých farem. Zaměřují se na zlepšení půdy na svých farmách, aby zajistili zdravé prostředí pro pěstování kávových keřů. Vyrábí proto organické hnojivo vyrobené z kravského a kuřecího hnoje smíchaného s dužinou kávových třešní a dalších organických materiálů. To se používá spolu s některými minerálními hnojivy, aby se zajistilo, že kávovníky dostanou živiny, které potřebují. Na farmách se také pěstují pomeranče, avokádo, květiny, banány a další ovoce, ale hlavně pro sběrače, aby se najedli a vytvořili na farmách biodiverzitu, která kávovníkům zajistí dobré podmínky pro pěstování a stín.
- Sklizeň: 2022
- Nadmořská výška: 1 600 m n. m.
- Producent: Caballero family