Výběrová káva Honduras OWL'SPRESSO z pražírny Nordbeans je zajímavá charakteristikou červených hroznů, žlutého jablka a angreštu.
Nejnovější Sova pokračuje v tradici elegantních amerických káv na espresso. Pro aktuální edici jsme zvolili kávu od Dannyho Morena. Danny je jedním ze 7 bratrů rodiny Moreno, kteří pokračují v tradici svého otce Daniela a pěstují senzační kávu v regionu Santa Bárbara. Ten se vyznačuje specifickým mikroklima, které umožňuje pěstovat pěstovat naše nejoblíbenější honduraské kávy. Pražící profil jsme upravili tak, aby v aromatu a chuti vynikly tóny červených hroznů, žlutého jablka a angreštu. Pokud patříte mezi fanoušky elegantních amerických káv na espresso, jsme si jistí, že si novou Sovu zamilujete!
Vesnice Cielito, Cedral a Las Flores leží podél hornatých hřebenů v Santa Bárbaře v Hondurasu. Zpracování kávy je tu opravdu náročné, blízká džungle s sebou přináší vlhké počasí a neustálou hrozbu deště. A právě tady vybudoval Daniel Moreno svou farmu El Filo. Dnes má řízení této a dalších farem na starosti jeho sedm synů: Miguel, Mario, Jesus, Gerardo, Olvin, Mabel a Danny. Kávu pěstují i jejich synové, synovci a další členové rodiny. Don Daniel bohužel zemřel v dubnu 2018. Jeho dědictvím je ale dynastie, která produkuje jedny z nejlepších káv v celém Hondurasu.
Společným úsilím se jim podařilo zapracovat na pěstování i zpracování a v roce 2007 poprvé přihlásili svou kávu do Cup of Excellence. Mezinárodní porota tehdy kávě přisoudila 90,59 bodu a Miguel, který byl bratry vybrán jako hlavní pěstitel, obsadil v celkovém pořadí čtvrtou pozici. To samozřejmě představovalo obrovský úspěch pro celou rodinu a zároveň zlomový moment, kdy se všichni Morenovci definitivně rozhodli vsadit na tuto kartu a pokračovat v produkci výběrové kávy.
Tento úspěch změnil i dynamiku celého regionu. Bratři Morenové a Don Daniel motivovali všechny své sousedy, kterým pomáhali se zpracováním a předávali platné zkušenosti. Díky tomu v následujících ročnících Cup of Excellence pocházela více než polovina káv právě ze Santa Bárbary a poptávka po nich každoročně stoupala. Ne nadarmo se nyní pásu horských vesnic, do kterých se koncentruje produkce výběrové kávy regionu Santa Bárbara, přezdívá "Moreno town".
- Proces: Washed
- Nadmořská výška:1600m n.m.
- Odrůda: Pacas
- Farma: El Filo
- Lokalita: El Cedral
- Region: Santa Barbara
- Partner: San Vincente