Výběrová káva Honduras OROPENDULA ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny karamelu, koření a rozinek.
Na farmě Oropendula, která patří rodině Chavez byl zasazený první kávovník už v roce 1957. Dnes je hlavním farmářem Igork Padilla Chavez, který na farmě vyrůstal a následně ji zdědil od svého starého otce, který farmu zakládal. Igork ale nezaostal v čase a pochopil, že se svět výběrové kávy hýbe dopředu. Proto začal experimentovat se zpracováním svých káv, aby z nich dokázal vytěžit maximum a objevil nové chutě. Nyní máte možnost ochutnat jeho speciální metodu zpracování „anaerobic honey“, kterou vyvíjel a zdokonaloval uplynulé 3 roky.
Igork na svém mikro lotu pěstuje kávovníky odrůd Lempira, Catuai a Bourbon. Sbírá jen dokonale dozrálé kávové třešně, které následně promyje vodou a potom je nechává fermentovat v anaerobním prostředí po dobu 36 hodín. V uzavřených nádobách plody kávovníků kvasí bez přístupu kyslíku. Následně kávové třešně zpracuje v mlýne, ale většina dužiny zůstává na zrnkách, které potom nechává sušit na afrických postelích po dobu 17 dní. Takto zpracovaná káva dostává jedinečný nádech ve svém chuťovém profilu. Právě kávy zpracované touto metodou jsou oblibované pro svou nezvyklou chuť, která může připomínat nejrůznější neobvyklé přísady od cukrové vaty, přes gumové medvídky, alkohol a nebo třeba i koření či tabák.
- Farma: Oropendula
- Producent: Igork Padilla Chavez
- Nadmořská výška: 1.500 m.n.m.