Přichází nový přírůstek do rodiny káv pro přípravu espressa od nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Tato naturálně zpracovaná káva z Hondurasu v sobě ukrývá neodolatelně šťavnaté aroma ostružin společně se plným lískooříškovým tělem a sladkou dochutí třešňového sirupu. Jednoduše káva, která stojí za to vyzkoušet.
Moises začal zpracovávat zrnka pomocí naturalní metody zhruba před třemi lety, zpočátku pouze s 30 pytli. Sušení kávy naturálek je v Marcale velmi obtížné kvůli vlhkému klimatu a dešti, který se během sušení vyskytuje. Moises v průběhu let tvrdě pracoval na zdokonalení tohoto procesu a stejnou techniku ukázal i svému tchánovi Fabiovi. Tam, kde zpracovávají kávu naturální metodou, sbírají zralé třešně a suší na krytých vyvýšených lůžkách. Zpočátku musí být vrstva třešní tenká a s postupujícím sušením kávy lze tloušťku sušících se třešní zvětšovat. Sušení třešní může trvat 20-40 dní v závislosti na teplotách. La Pedro je farma v nadmořské výšce 1620 m, kterou Marysabel a Moises koupili v roce 1995.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1620 m n. m.