Kávy z Hondurasu jsou pražírnou Nordbeans velmi oblíbené, především pro jejich jemnou chuť plnou sladkých tónů. Tato káva tento popis perfektně vystihuje a máme opravdovou radost, že si ji můžete vychutnat. V šálku najdete nugát, mandle a žluté jablko.
Káva pochází z vesnice San Andres v regionu Lempira na západě Hondurasu. Na 13 hektarech půdy zde hospodaří nadějný farmář Renato Sanchez. Tato káva přesně zapadla do naší koncepce řady Nový Standard – báječná káva, která si nese charakter svého původu a máme možnost ji nakoupit ve větším objemu přímo od našeho partnera v producentské zemi. Navíc víme, že jejím nákupem pomáháme Renatovi s rozvojem produkce a v budoucích letech jeho kávy budeme moci představit i ve vyšších řadách. Vy se můžete těšit na velmi jemnou kávu se smetanovým tělem, chutí nugátu a mandlí s velmi příjemnou aciditou připomínající žlutá jablka.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.