Výběrová káva Honduras JERUSALÉN ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny karamelu, sušeného ovoce a květin.
Farma Jerusalén se nachází v pralese u městečka Trinidad v Hondurasu. V tomto pralese volně rostou kávovníky již vice jak 100 let. Odrůda GEISHA patří k nejdražším v kávovém byznysu. Sběr kávy začíná v listopadu 2020. Jak je to u výběrové kávy zvykem, tak se sbírají jen zralé a dokonale červené třešně (kvůli cukernatosti). Sběr je výhradně selektivní, ruční. Po sklizni se třešně vysypou na velkou plachtu, kde se ručně třídí od všech nečistot, větví a listů. Čisté zralé třešně se následně rozprostřou na "africké postele", na které většinu dne svítí přímé slunce. Třešně se takto suší cca 30 dní s tím, že je farmáři denně několikrát prohrabávají, aby se třešně sušily rovnoměrně a nevznikaly plísně. Toto řízené sušení probíhá, dokud se nedosáhne vlhkosti cca 11%. Po takovém sušení se třešně posbírají a nechají odstát dalších 30 dní ve speciálních pytlích. Jako poslední krok se zrna zabalí do grain pro obalů, které se uzavřou a následně se dají do klasických jutových pytlů. Káva je poté připravena na export a pražení.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farmáři: José F. Cuellár Fajardo
- Farma: Finca Jerusalén
- Nadmořská výška: 1350 m n. m.
- Půda: vulkanická, bohatá na minerály
Upozornění z pražírny:
"Dostali sme reklamáciu na našu gejšu, že jej zrná sú škaredé a fľakaté a že je káva zle upražená. Možno ste si to všimli aj vy. Možno sa pýtate, ako je možné, že skoro 90 bodová výberovka nie je dokonalá? Jednoducho. Jedná sa o divoko rastúce kávovníky odrody gejša, ktoré sú vysadené v 100 ročnom pralese. Volne rastúce kávovníky sa volne rozmnožujú a tak vznikajú nové hybridy a ich rôzne variácie. Takto vyzerá káva, ktorá rastie volne v prírode bez ľudského zásahu. Je to zlé? Vadí to? Názor nech si urobí každý sám. Ale myslím si, že káva by sa v prvom rade mala vždy posudzovať podľa chuťového profilu. A verím, že ten Vám sadne :-)"
Coffeein