Honduras Caballero Catuai z pražírny Tim Wendelboe je jako cesta do tajemné zahrady chutí. Každý doušek přináší svěží nádech bylinek, který se prolíná s hlubokou hořkostí kvalitní čokolády a jemnými tóny sušeného ovoce. Tato káva nabízí harmonii, kde se přírodní a sladké tóny setkávají v dokonalém tanci, přičemž zanechává na patře dlouhotrvající a nezapomenutelný dojem.
Marysabel a Moises Caballero pěstují mnoho kávy odrůdy Catuaí, ale každá várka se zpracovává různými způsoby – sušením na terasách, v mechanických sušičkách nebo na vyvýšených postelích ve stínu. Ve spolupráci s nimi pražírna postupně vyvinula protokol na oddělování, zpracování a zejména sušení a skladování kávy, kterou od nich nakupují. Všechny jimi vybrané várky jsou sušeny na vyvýšených postelích ve stínu a ručně tříděny s maximální péčí, což výrazně zlepšuje jejich chuť a prodlužuje čerstvost. Díky tomu zjistili, že káva sušená ve stínu zůstává déle čerstvá a má čistší chuť než káva sušená na terasách nebo mechanicky. Caballerovi následně přijali některé z těchto principů a zlepšili tak kvalitu i trvanlivost svých mechanicky sušených káv.
Zralé kávové třešně jsou ručně sbírány a tříděny místními sběrači, kteří oddělují zralé od nezralých. Třešně jsou odpoledne zbaveny dužiny, fermentovány přes noc a následně omyty čistou vodou, aby se odstranila zbývající slizovitá vrstva a oddělila méně kvalitní zrna. Káva je poté pomalu sušena na vyvýšených postelích ve stínu u domu Marysabel a Moisese v Marcale, kde je klima sušší. Po sušení se zrna skladují v hermetických pytlích, balí do vakuových obalů a odesílají do Norska.
- Producent: Marysabel Caballero & Moises Herrera
- Sklizeň: leden - únor 2024