Výběrová káva Guatemala SANTA ISABEL z české pražírny Nordbeans je charakteristická tóny višně, čokolády a ostružiny.
Naturální Santa Isabel si nás zcela získala hned po sklizni během naší návštěvy Guatemaly. Na Fince Santa Isabel jsme strávili téměř dva týdny, během kterých nás bratři Kellerovi prováděli první a jedinou biodynamickou farmou v Guatemale. Jednalo se o skutečně jedinečný zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat. Naturální lot odrůdy Sarchimor nás ohromil svým charakterem plným višní, ostružin a sladké čokolády. Tuto čerstvou novinku na filtr si rozhodně nenechte ujít!
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1250 m n. m.
- Lokalita: Santa Rosa
- Farma: Santa Isabel
- Farmář: Alex & Martin Keller
- Partner: Meet Los Amigos