Výběrová káva Guatemala PIEDRA AZUL z pražírny Hoax Coffee je charakteristická tóny kiwi, datlí a bezinkové šťávy.
Tento lot je částí produkce farmy El Rincon, patřící rodině Vides. Jméno má původ v modrých kamenech, jež se objevily v potůčku tekoucího podél pěstované kávy. El Rincon je zároveň součástí Finca La Bolsa. Fincu La Bolsu založil Jorge Vides, proslulý medik, roku 1958. Zajímavé je, že toto území předtím nebylo využíváno k pěstování kávy. Jorge získal mnoho ocenění za jeho zásluhy v oblasti kávové produkce a přínosu pro region Huehuetenango, což vedlo k pojmenování nemocnice v regionu jeho jménem. La Bolsa má RFA certifikaci a dodržuje praktiky C.A.F.E. La Bolsa je situována mezi dvěma horami, poskytujíc tak velice stabilní, vlhké mikroklima, v kombinaci s půdou bohatou na vápenec.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Káva fermentuje 18 až 24 hodin. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1850 - 1900 m n. m.
- Farmářka: Maria Vides
- Farma: El Rincon