Guatemalu MEDINA vám přináší polská pražírna Grunt. V šálku této skvělé kávy jsou intenzivně cítit tóny černých bobulí a vysoká, vítaná sladkost, která je výsledkem zpracování černého medu.
Rodinná plantáž Finca Medina se nachází v oblasti Antigua na jihu Guatemaly. Majitelé plantáže kladou velký důraz na zachování tradičních metod práce na ní, ale nevyhýbají se ani moderním, technologicky vyspělým řešením - to vše při zachování standardů udržitelného rozvoje. Každá šarže kávových zrn prochází přísnou kontrolou kvality v profesionální laboratoři. Prioritou pro majitele farmy je produkce suroviny nejvyšší kvality.
Před dalším zpracováním třešní je pěstitelé ručně třídí, aby zjistili, zda se jedná o nezralé nebo přezrálé třešně. Třešně a dužinu odstraňuje diskový rozvlákňovací stroj. Kávy se pak třídí podle hustoty na různé kvality. Káva se fermentuje 16-24 hodin pod vodou. Po fermentaci se káva dvakrát promyje a opět se třídí podle hustoty v pracích kanálech. Poté se namáčejí čistou vodou z potoka Gatomboya po dobu 16-18 hodin. Sušení probíhá na vyvýšených afrických lůžkách po dobu 21 dní.
- Nadmořská výška: 1200 - 1800 m n.m.