Náš tip pro milovníky vyvážené kávy - tato promytá kávička z Guatemaly, která nadchne především svojí harmonií mezi sladkostí a aciditou. V šálku poté hledejte aroma mléčné čokolády a aciditu citrusů. Káva chutná dobře jak teplá, tak i studená. Po vychladnutí se v kávě projevují sladké tóny brusinek a nugátu.
La Colina - The Hill - se nachází v San Martín Jilotepeque v Chimaltenangu a je pojmenována podle strmých svahů v této oblasti. Antonio je třetí generací své rodiny, která zde hospodaří a začala pěstováním obilovin a luštěnin. Avšak jeho snem bylo vždy pěstovat kávu, a tak v roce 1991 vysadil první kávovník. Antonio pomalu, ale jistě zvyšoval počet stromů a produkční kapacitu La Colina. Před devíti lety Antonio vybudoval vlastní zpracovatelské zařízení a díky tomu, že se zaměřil spíše na kvalitu než na kvantitu, dosáhl vynikajících umístění v soutěži Guatemala Cup of Excellence. Káva roste v krásné krajině dubů, cypřišů a borovic. Na farmě protéká několik potoků, které poskytují čerstvou vodu pro zavlažování a zpracování. Pouze jedna čtvrtina jeho farmy je osázena kávou, zatímco zbytek zůstává původním lesem, certifikovaným Národním institutem pro ochranu lesů.
Při zpracování promytou metodou jsou třešně nejprve loupačkou zbaveny slupky a dužiny za pomoci kovových disků. Následně jsou zrna fermentována v tancích, což umožňuje oddělení pozůstatků dužiny. Poté probíhá promývání zrn vodou, aby byly odstraněny zbývající zbytky cukru. Káva je poté sušena na slunci nebo pomocí mechanických sušiček a vyznačuje se čistším profilem a vyšší aciditou s rozvinutými ovocnými chutěmi.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.