Výběrová káva Guatemala EL OREGANO z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny červeného jablka, meduňky a mléčné čokolády.
Tato káva odrůdy Caturra k nám přijela od farmáře Hectora Ovalle. Ten je majitelem farmy El Oregano ve známém kávovém regionu Huehuetenango. Teplé dny střídající se s chladnými noci napomáhají husté koncentraci cukrů v kávových třešních a celkové chladnější podnebí zároveň přináší méně nemocí a škůdců, se kterými by se farmář musel vypořádat.
Třešně se na Hectorově farmě sbírají pouze ručně a následně jsou i přímo zde zpracovány. Po sklizni byly třešně rozloženy na africké postele. Hector nechává třešně často prohrabávat a otáčet, aby zajistil rovnoměrné sušení. Celý proces trvá přibližně 25 dní. Kávu z Finca El Oregano pražíme pouze na filtr. Čeká vás plný sladký šálek kávy s lehkou aciditou červených jablek, jemnou bylinnou chutí meduňky a plnou sladkou dochutí mléčné čokolády.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.