Výběrová káva Guatemala EL DIAMANTE z české pražírny Kafe Křižka je charakteristická tóny pomeranče, broskví a melounu.
El Diamante je pravým klenotem farmy, která kromě této kávy produkuje i další ohromující odrůdy. V oblasti plné oceněných pěstitelů kávy funguje tato farma již od roku 1986. Pan Florencio Villatoro, hrdý majitel této farmy, začal se svým otcem pracovat ve svých 15 letech. Ve 20 si založil vlastní farmu. Začínal s tzv. kávovou školkou, tu prodal a získal peníze na zasazení svých prvních kávových rostlin do vlastní plantáže. Pracoval 4 roky, než přišla první sklizeň z necelých 2 ha. Nyní je rozloha plantáže 67,5 ha. Samotný název této odrůdy je dán významem, který má země pro Florencia. Hodně bojoval, několik let musel tvrdě pracovat, než si splnil sen a založil si vlastní farmu. Právě ta a vše, čeho dosáhl je pro něj tím pravým pokladem. Farma produkuje odrůdy: Caturra, Bourbon a Pache (červená i žluté).
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1900 m.n.m.
- Sklizeň: listopad-únor
- Cuppingové skóre: 85
- Farmář: Florencio Villatoro