Výběrová káva Guatemala EL CARPINTERO z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny červeného jablka, mandlí a medu.
Pěstitelem této kávy je Herminio Lopez Mazariegos, na tuto šarži pražírna narazila prostřednictvím jejich exportního/importního partnera, Primavera Coffee. Stejně jako mnoho malých specializovaných exportérů v Guatemale se Nadine z Primavery zaměřuje na objevování nových farmářů, kteří nemusí mít rodokmen vítězství v "Cup of Excellence" a nebo schopnost prodávat se přímo mezinárodním pražírnám. Agronomický tým Primavera, který pomáhá nezávislým producentům, spolupracuje také s osmi výrobními družstvy. Pevné vztahy s družstvy jsou zásadní pro úspěch regionu, protože pomáhají zemědělcům s klíčovými potřebami.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Herminio Lopez Mazariegos
- Nadmořská výška: 1.600 m.n.m.