Výběrová káva Guatemala BRANDY FLAKES z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny hroznů a červeného vína s příjemným aroma kakaa a mléčného punče.
Dokonalá vánoční káva Brandy Natural od producenta Guillerma Sancheze z Finca San José Ocaña v Guatemale potěší svátečními tóny červených hroznů, vína a kakaa. Samotná farma má celkem 175 hektarů, z toho 85 hektarů je využíváno pro pěstování kávy a zbytek pro lesnictví a ochranu přírody. Farma nemá přístup k dostatku vodních zdrojů a je závislá na dvou malých pramenech. Z toho důvodu se až 80 % vody recykluje a dále se využívá. Kromě kávových zrnek se na farmě chová dobytek, který produkuje hnůj, který se dále využívá jako organické hnojivo.
Zrnka jsou zpracována suchou metodou, což v tomto případě znamená, že se po ručním sběru třešně nechají sušit. Po vysušení na 25-26 stupňů Brix, které se používají při měření poměru hmotnosti cukru (sacharózy) a vody, ve které je dané množství cukru rozpuštěno, se opatrně rozprostřou na 20 dní na vyvýšené terasy, kde se suší na slunci. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Poté se třešně přesunou na africké záhony, na které se přemisťují pomocí palmových listů, aby se zabránilo vymačkávání šťávy uvnitř zrnek, kde zůstanou ještě 10 dní do dosažení optimální 10% vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1.955 m n.m.
- Producent: Guillermo Sanchez
- Farma: San José Ocaña