Kávička z Guatemaly častokrát dokáže opravdu potěšit svými chutěmi a vůní. Jinak tomu není ani u téhle várky quatemalských zrn, kterou pro vás upražila pražírna Sticky Toffee Coffee. V šálku této výběrovky se můžete těšit na tóny čokolády, jablečného džusu, voňavé IPY a žvýkaček. To zní jako zajímavá a pořádně sladká kombinace chutí ideální na letní kávové popíjení.
Karbonická macerace je technika, při které jsou celé třešně vloženy do kvasící nádoby a uzavřeny před kyslíkem. Káva pak fermentuje v anaerobním prostředí, při čemž se cukry přeměňují na oxid uhličitý a alkohol. S přibývajícím množstvím oxidu uhličitého se zvyšuje tlak v systému. Musí být instalován ventil, který umožní uvolnění přebytečného tlaku bez přidání kyslíku do komory. Ventil je jednoduchá trubička, která se vloží do láhve s vodou a umožňuje uvolňování oxidu uhličitého, přičemž zabraňuje přístupu vzduchu do systému. Jakmile fermentace dosáhne příjemné rovnováhy, káva se suší na terasách z červeného jílu, dokud nedosáhne přibližně 11 % vlhkosti. Tím vzniká káva s jemnou ovocnou chutí a vysokou aciditou, což dělá z každého šálku opravdový gurmánský zážitek. Jedním z mnoha výrobců, kteří se podílejí na produkci této neuvěřitelné kávy, je Arnaldo López. Tento 56letý zemědělec se věnuje pěstování kávy celý svůj život, a to díky odkazu svého otce, který ho jako dítě zasvětil do tajů pěstování kávy. Arnaldo, nyní otec pěti dětí, hrdě pokračuje v rodinné tradici a využívá pěstování kávy jako platformu pro zlepšení kvality života své rodiny. Na jeho 12,6 hektarech půdy v Ayarze se vyrábí káva s proměnlivou produkcí z roku na rok. Přestože některé faktory, jako jsou nižší úrody v předchozích letech a choroby napadající některé tradiční odrůdy, vedly ke snížení výnosů, nové odrůdy, jako je Anacafe 14, přinášejí bohatší šarže a jsou odolnější vůči chorobám.
nadmořská výška: 1400-2000 m n. m.