Výběrová směs FIFTY ESPRESSO blend z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny holandského kakaa, hořké čokolády a kakaových nibsů.
Aktuálně se skládá z:
- 50 % Brazílie Fazenda California, pulped natural zpracování, region Norte Pioneiro
- 50 % Kolumbie, promyté zpracování
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a také vyzdvihnout sladkost a tělo.
A jak na přípravu?
- V automatickém kávovaru doporučuji následující nastavení: maximální teplota vody
- v případě že váš stroj umožnuje nastavit velikost dávky (intenzitu) kávy, zvolte 80% hrubost mletí zvolte na 2. nejjemnější stupeň
- velikost výsledného espressa nastavte mezi 40-45 ml na 1 espresso a 80-90 ml na 2 espressa
- vždy připravujte ideálně dvojité espresso, tedy 80-90 ml najednou
- klíčem k chutnému espressu z automatu je více než pravidelné čištění kávových cest
- pokud váš stroj umožňuje vyjmutí presovací jednotky, vyjměte ji a omyjte teplou vodou každé 2 dny
- tabletami stroj čistěte 2x častěji než udává výrobce
- používejte výhradně přefiltrovanou vodu (BWT, Brita, Peak Water...)
Pro přípravu v „pákovém“ espresso stroji se mi osvědčil následující recept:
- 17 g čerstvě pomleté kávy
- první kapky nápoje se začaly objevovat po 8 vteřinách od zahájení extrakce
- hmotnost výsledného dvojitého espressa byla 42 g doba extrakce 26 vteřin
- tlak 9 barů
- teplota vody 93 °C
- filtrací upravená voda
Výsledná hmotnost espressa je vždy klíčová. Čas je pouze orientační, ale neměl by být kratší jak 25 a delší jak 30 vteřin.