Výběrová káva Etiopie YABITU z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny broskví, meruněk a medu.
Káva je z regionu Guji, který dobře známe. Kávu z tohoto regionu nakupujeme již několik let. Kávy z této oblasti jsou velmi výrazné a chuťově intenzivní. Tato farma přijímá třešně od přibližně 500 malých pěstitelů s farmami o velikosti 1-3 ha, kde se pěstuje směs odrůd Welisho a Dega. Po dodání do mycí stanice jsou třešně ručně roztříděny, poté se nechají 36 hodin fermentovat.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do předmývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky.
- Nadmořská výška: 2.100 m.n.m.
- Producent: drobní farmáři
- Sběr: červenec