Výběrová káva Etiopie WORKA WURI z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny manga, meruňky a bergamotu.
Mycí stanice Worku Wuri, která se nachází poblíž města Gedeb v jižní Etiopii, se za posledních několik let velmi proslavila. Slovo Wuri znamená vysoká nadmořská výška. Zralé třešně se rozdrtí a fermentují po dobu 36–48 hodin. Poté se suší na slunci na vyvýšených afrických lůžkách po dobu 12 - 15 dní, což přispívá k sirupové sladkosti a živé chuti, které prosvítají šálkem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1.900 - 2.100 m.n.m.