Výběrová káva Etiopie TERBE natural z pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny citrusů, jasmínu, rybízového bon-pary a marcipánu, s dozvukem čokolády.
Zpracovatelská stanice Terbe se nachází poblíž města Uraga v regionu Guji na jihu Etiopie. Ve vysokých nadmořských výškách až 2 350 metrů vlastní farmáři menší farmy a denně zásobují stanici kávou. Ručně sbírané třešně se po převozu do stanice ještě týž den přes noc umyjí a přeberou od nečistot. Po vyčištění se zrna suší na afrických postelích 8 až 15 dní na přímém slunci.
Právě kávy z Afriky (především z Etiopie) patří k hlavním dodavatelským oblastem, na které se specializuje pražírna The Naughty Dog.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Zpracovatelská stanice Terbe
- Nadmořská výška: 2200 - 2350 m.n.m.
- Sklizeň: Leden - únor 2021
- Odrůda: Etiopské původní odrůdy