Hit minulé sezóny v rámci oblíbeného SWEETSHOP blendu od světoznámé britské pražírny Square Mile nadchnul kávový svět natolik, že je nyní možné si zrnka této lahodné kávy koupit samostatně. Výběrová káva Etiopie TELILA HONEY YUKRO pochází ze známého kávového regionu Jimma a je to zdaleka nejvíc marmeládový šálek, jaký jsme za poslední dobu měli, čemuž napomohla i medová metoda zpracování. V šálku kromě medu ucítíte i svěží bílou broskev a meruňky.
Jak možná víte, medově (honey) zpracované kávy z Etiopie nejsou běžnou záležitostí a majitel zpracovatelské stanice Telila, Etiopan amerického původu Mike Mamo, je jedním z průkopníků této metody přímo v této oblasti. Prostřednictvím své rodinné exportní společnosti Addis Exporters má Mike dlouholeté vazby na etiopský kávový průmysl a v sezóně 2018-2019 začal nakupovat třešně. Kombinovaná šarže od farmářů žijících v kebele Yukro v Gera; Telila je v Jimmě vycházející hvězdou a my se těšíme na rozšíření nabídky od Mikea a jeho týmu!
U Honey metody třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 2.000 m n. m.