Milovníci lehkých a ovocných káv, máme pro vás skvělou zprávu! Pražírna The Coffee Collective totiž příchází s promytou kávičkou z Etiopie, která zcela naplní vaše očekávání. Šálek této parádní kávičky se totiž vyznačuje lehkou sladkostí medu a melounu, společně s příjemnou acidiou citrusů. Tuto skvělou kávičku rozhodně nemůžete vynechat!
Rodina Habtamu Fekadu se v roce 1945 poprvé prosadila v oblasti kávy a od té doby předává své znalosti a mokré mlýnky mladší generaci. Pokračovali v pěstování, sběru a dodávkách kávy pro místní trhy a v roce 2015 Habtamu Fekadu založil společnost, instaloval zpracovatelský závod na vlastní farmě a rozšířil ji o sběr třešní od místních zemědělců v Guji, Djimmah a Yirgacheffe.
Při promyté metodě zpracování kávy procházejí třešně nejprve loupačkou, která důkladně odstraňuje slupku i dužinu, zanechávajíc pouze zelená kávová zrníčka s některými pozůstatky dužiny. Zrna jsou pak fermentována po několik hodin, aby se snáze oddělila zbývající dužina. Po fermentaci následuje oplachování vodou, které odstraňuje zbytky cukru a další nečistoty. Poté je káva sušena na slunci, často na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V případě nepříznivých povětrnostních podmínek mohou být použity mechanické sušičky. Výsledná káva, která prošla tímto zpracováním, má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny. Tato metoda je oblíbená pro svou schopnost zachovat jasnou charakteristiku odrůdy a terroiru, což poskytuje kávě bohatý a komplexní profil.
- Nadmořská výška: 2100 - 2300 m n. m.