Nebojíte se bláznivých fermentovaných káv? Pak musíte vyzkoušet novinku Etiopie RUMBA z oblíbené nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters. Zrnka byla fermentována za pomoci kvasinek a následně zpracována naturálně. Výsledkem je tedy přirozeně káva silně aromatická a sladká. V jejím chuťovém profilu narazíte na rum, vanilkový krém, grilovaný banán a třtinový cukr.
Farma Gatta byla přírodním lesem, než ji objevil spoluzakladatel Mulugeta Dukamo při řízení výstavby stanice Gafisse. První kávu vysadili v roce 2013 a sušárnu založili v roce 2017. Vegetace a les obklopující farmu slouží jako přirozený stín pro farmu i sušicí stanici. Práce na výsadbě, sklizni a zpracování provádějí převážně místní obyvatelé. Zapojeny jsou také ženy, které mají na starosti především kontrolu kvality a zpracování, s výjimkou náročných prací. Nabídkou pracovních příležitostí a odpovídající mzdy je to pro místní obyvatele skutečný přínos. Farma Daye Bensa Gatta není pouze farmou, ale skládá se ze sušárny, ubytovny a školícího zařízení. V období sklizně se sušárna stává aktivní a nabízí také ubytování pro zaměstnance nebo stážisty až do ukončení školení. Školicí zařízení nabízí zájemcům školení v oblasti zpracování kávy.
Káva byla zpracována přímo zaměstnancem pražírny DAK v Etiopii při jeho cestách. Na farmě Gatta se Yakko vyškolil v kvasinkovém fermentačním procesu. Fermentace proběhla v semi-anaerobním prostředí. Následně zrnka prošla klasickou naturální metodou zpracování.
- Nadmořská výška: 2200 m n. m.