Výběrová káva Etiopie ODAKO z italské pražírny Gardelli Specialty Coffees je charakteristická tóny levandulí, jahod, malin, broskví a medu.
Káva pochází ze 650 rodinných farem. Oblast Sidama se rozkládá na úrodných vysočinách. S ročními srážkami 1 200 – 2 000 mm jsou podmínky pro pěstování a zpracování kávy považovány za ideální. Vysoká nadmořská výška také znamená, že má káva tendenci dozrávat pomaleji s pozdějším sklizňovým obdobím než ve zbytku Etiopie. Strom Odako (po kterém je tato káva pojmenována) je místem, kde se schází komunita Shantewene, aby vyřešila potenciální konflikty v této oblasti. Podobná tradice existuje i v jiných částech Etiopie. V závislosti na počasí se zrna suší 15 až 21 dní, dokud se obsah vlhkosti v kávových zrnech nesníží na 11,5%. Na každé jednotlivé lůžko je přiřazena jedna osoba, aby se zajistilo rovnoměrné otáčení třešní každých 15 minut. Káva je poté transportována do Addis Abeby, hlavního města Etiopie, kde se před exportem balí do pytlů.
- Farmář: 650 drobných zemědělců
- Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n. m.
- Sběr: Listopad - Prosinec 2020