Výběrová káva Etiopie NENSEBO z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny malin, broskví a karamelu.
Káva pochází z Nensebo woreda (okres) West Arsi v etiopské oblasti Oromia. Část zóny Guji, pojmenované podle kmene místních národů Oromo. Soukromá mycí stanice Nensebo, založená v roce 2009, shromažďuje denní sklizeň přibližně 900 blízkých drobných zemědělců, kteří pěstují odrůdu kávy JARC 74160 jako svou primární tržní plodinu. Drobný pěstitel obdělává v průměru plochu menší než 1 hektar a má až 1 500 stromů. Používání chemikálií a prořezávání keřů není typické, takže plodinu lze standardně považovat za ekologickou. Kávové třešně přijíždějící do stanice se ručně třídí, rozvlákňují a poté se umístí do fermentačních nádrží na 36–48 hodin, v závislosti na povětrnostních podmínkách, kde se o kvašení starají kmeny divokých kvasinek a bakterie charakteristické pro životní prostředí.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.
- Producent: drobní producenti