Výběrová káva Etiopie NANO CHALLA z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny jahod, nektarinek a jasmínového zeleného čaje.
Kooperativa Nano Challa vznikla v roce 2004 iniciativou 25-ti farmářů z města Agaro, které se nachází na západě Etiopie v oblasti Jimma Zone, Oromia. Zakladatelé této zpracovatelské stanice se rozhodli pro kooperativu z důvodu snazšího hledání kupců jejich kávy a sdílením svého know-how se snaží společně zvedat kvalitu jejich produkce. Název zpracovatelské stanice Nano Challa znamená v domorodé řeči „vyšší oblast“ a má napovídat o vysoké nadmořské výšce, kde jsou kávové třešně pěstovány. Má také zdůraznit kvalitní půdu s množstvím živin a kvalitní podmínky, které mají kávovníky v zalesněném prostranství. Od roku 2010, kdy se stanice stala součástí větší kooperativy Technoserv, která jí pomáhá se školeními farmářů i se zlepšením kvality zpracování, členů Nano Chally značně přibylo a dnes už jich je něco málo přes 400. Důvodem tohoto růstu je dlouhodobá produkce nejkvalitnějších zrn v regionu, což rapidně zlepšuje úroveň života farmářů a jejich rodin. Farmáři pěstují kultivary kávovníků v nadmořské výšce mezi 1850 a 2100 metry nad mořem a průměrně mají jejich farmy kolem 3 hektarů.
Třešně jsou ve stanici hned přetříděny. To probíhá v nádobách s vodou, přičemž nezralé či přezrálé třešně vyplavou na hladinu a jsou sesbírány a vytříděny pryč z mikrolotů. Poté zrna putují do loupačky. Po oloupání jsou zrna macerována ve vodě po dobu 8 hodin než jsou znovu přetříděna, promyta a sušena ve stínu po dobu 10-ti dnů. Následně jsou zrnka nechána na přímém slunci dokud nemají potřebnou vlhkost.
- Farma: Nano Challa
- Oblast: Agaro, Jimma, Western Ethiopia
- Nadmořská výška: 2040 m n.m.
- Cuppingové skóre: 88