Výběrová káva Etiopie MELKA GUMIE z britské pražírny Square Mile je charakteristická ovocnými tóny meruněk a nektarinek s příjemným aroma bergamotu.
Vzhledem k tomu, že nestátních šarží od jednoho výrobce z Etiopie je málo, aktivně vyhledáváme a využíváme příležitosti k prezentaci šarží, jako je tato od Melka Gumie. Lehká a jemná, klasická Yirgacheffe, s elegantním leskem květinových tónů, je ideálním zahřátím v zimním dopoledni i po něm. Melka spolu s 500 místními farmáři žijícími v kebelech Hafursa Waro, Haro a Hafursa Worabi dodává svou kávu do prací stanice Hafursa Waro, kterou vlastní Ato Kumulachew. Šarže Melka byla součástí projektu navrženého prací stanicí Hafursa Waro, jehož cílem bylo izolovat a vysledovat konkrétní šarže kávy k určitému typu pěstitelů. Ato, který je známý produkcí jedné z nejlepších místních káv v Etiopii, v této oblasti vyrostl a jako podnikatel založil zpracovatelskou stanici Hafursa Waro Washing Station, aby vyzdvihl zkušenosti místních pěstitelů kávy a vybudoval komunitu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1.890 m n. m.
- Producenti: Haro a Hafursa Worabi
- Zpracovatelská stanice: Hafursa Waro