Zamilovaní, máme pro vás něco opravdu speciálního – limitovanou valentýnskou kávu od nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters. Kávička pochází z Etiopie a je zpracovaná promytou metodou. Tato káva je vášnivou symfonií chutí, která zahrnuje hladké tóny máslového karamelu, ovocné aroma pečené broskve společně se sladkou chutí kandovaného pomeranče v závěru. Nechte se unést do světa, kde se nejen vaše srdce, ale i chuťové pohárky rozzáří radostí.
Vyvážená a svěží káva se zpracovává ve stanici Bonko ve známé oblasti Sidamo, kde se jí dostává veškeré potřebné péče. Místní zemědělci z okolí oblasti pěstují kávu na ploše jednoho až dvou hektarů. Okolí zpracovatelské stanice je vhodné pro pěstování výběrové kávy, které svědčí kvalitní půda a ideální nadmořská výška. Stanice je dobře vybavena pro zpracování až 165 000 kg zelené kávy, a to pomocí jednoho rozvlákňovacího stroje Agard, fermentačních zásobníků a dostatečného množství sušících lůžek. Sám majitel stanice Bonko vnímá zemědělce jako rovnocenné partnery. Všechny farmáře důsledně a spravedlivě ohodnocuje. Kromě samotné péče o kávu mimo jiné daruje knihy do místní školy a vozí nemocné do nejbližší nemocnice firemním nákladním autem.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 2150 m n.m.