Výběrová káva Etiopie LALISSA ATARA GEDECHO z české pražírny Naturpark 12 je charakteristická tóny skořice, hřebíčku a rozinek.
Proč naši Etiopii provází na etiketě rosnička zelená? Protože je součástí CHKO Kokořínsko, stejně jako naše pražírna. Poznávejte společně s námi přírodu kolem sebe! Naturpark 12 stojí už od svého vzniku na moderních principech sociální ekonomiky. Kávu praží osoby se zdravotním postižením, jejichž radost z plnohodnotné práce pocítíte v každém doušku. Tato káva pochází z poměrně velké výšky více než 2000 metrů nad mořem, ze známého jihoetiopského regionu Gedeb. Třešně byly zpracovány naturální metodou, kdy se po dobu přibližně 21 dní vyhřívaly na slunci. To jim dodalo intenzivní, bohatou chuť, kterou lze naplno objevit díky přípravě filtrováním. Káva byla vypěstována a zpracována v rámci projektu Lalisaa, který sdružuje malé místní farmáře a snaží se jim zajistit rovné podmínky a silnější postavení na trhu s kávou.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.