Pokud se rádi ponoříte do světa nezvyklých káv, tato kávička od pražírny The naughty dog je tu právě pro vás. Tato káva z Etiopie, která byla zpracovaná metodou black honey se vyznačuje svým sladkým aroma květového medu a cukrovinek společně s lehkou vůní lučního kvítí, které vás bude doprovázet při vychutnávání této parádní kávičky.
Tento honey lot pochází z oblasti Lalesa, jedné z nejlepších oblastí produkce kávy v Gedeu, která je známá svou hustou pololesní vegetací včetně "falešných banánovníků" a kávovníků pěstovaných ve stínu. Lalesa je skvělým příkladem osvědčených postupů v agroekologii pěstování kávy. Třešně se dodávají a zpracovávají v mokrém mlýně, který vlastní Alemayehu Tilahun, místní obyvatel, který se kávou začal zabývat téměř před 20 lety. Svůj mokrý mlýn postavil v roce 2018 s nadějí, že bude červené třešně nakupovat výhradně od nedalekých farmářů z Lalesy, a svůj úspěch přičítá vztahům, které si vypěstoval v komunitě.
Při honey procesu zůstává na kávových zrnech během zbavování slupek určité množství slizu a dužiny. Tento povlak zůstává na zrnu během fermentace a sušení, čímž přispívá k množství cukrů absorbovaných zrnem a ovlivňuje chuťové tóny výsledného šálku. Množství zbývajícího slizu určuje typ honey procesu - white, yellow, red nebo black ve vzestupném pořadí podle koncentrace slizu. Při správném zpracování mohou kávy získat poměrně hodně sladkosti a chuti a zároveň zůstat čisté. Při práci s kavámi zpracovanými honey metodou se často upřednostňují vyvýšené sušící lůžka (někdy označovaná jako africká sušící lůžka), protože umožňují dodatečné proudění vzduchu. Vzduch zajišťuje rovnoměrné sušení zrn a snižuje výskyt plísní a bakterií. Na druhou stranu jsou někteří pěstitelé zvyklí používat sušení na terase vystavené slunci, které vyžaduje pravidelné shrabování zrn, aby se zabránilo vzniku plísní. Celková doba fermentace a sušení závisí na těchto rozhodnutích a také na okolní teplotě a vlhkosti, ale při zpracování metodou red honey je třeba bez problémů počítat se dvěma týdny od depulpingu až do ukončení sušení.
- Nadmořská výška: 2150 - 2200 m n. m.