Výběrová káva Etiopie KABIRA z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny jasmínu, sladkých malin, broskví a mléčné čokolády.
Mustefa Abakeno je drobný pěstitel s 18 hektary půdy poblíž Agaro v oblasti Jimma v západní Etiopii. Má dvě stanice Beshasha (zpracovává téměř výhradně promyté loty) a Kabira (která má více prostoru pro africká lůžka), která je vhodnější pro zpracování přírodní metodou. Kvůli nedostatku vody v oblasti a omezenému prostoru pro fermentaci kávy, fermentuje Mustefa zrna po dobu 8 hodin, než ji přesune na africká lůžka kde se suší 13-16 dní, výsledek lehce připomíná honey zpracování. Při naturálním zpracování se zrna suší na afrických lůžkách 24–27 dní. Mustefa má malou polní laboratoř a v roce 2020 koupil vysoce kvalitní čtečku vlhkosti Sinar, aby zajistil, že veškerý pergamen usušený ve stanicích dosáhne před uskladněním ve skladu stejné úrovně vlhkosti.
Tato šarže je zpracována naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Farmář: Mustefa Abekano
- Nadmořská výška: 2.000 - 2.100 m n. m.
- Sklizeň: srpen-září 2021