Máte-li chuť na klasickou 'etiopku' s malým překvapením, tato káva je přesně pro vás. Etiopie IDIDO z české pražírny The Naughty Dog je sladká káva s vyšší kyselostí. Aroma jasmínu vás navnadí na příjemný zážitek v podobě sladkého karamelu a tropického ovoce jako je karambola a ananas.
Stanice Idido je hlavní stanicí spravovanou společností DWD na území Yirgacheffe a zabývá se zpracováním pouze výběrové kávy. Káva se sbírá od farmářů žijících ve vesnicích Idido, Haricha a Dirato. Rodinný podnik DWD připravuje na stanici Idido kávu pomocí metod: washed, natural, a dokonce i některá red honey zpracování. DWD v současné době spravuje asi 16 stanic na zpracování kávy v oblastech Sidama, Gedeo a West Guji.
Odrůda Heirloom je typická pro většinu etiopských káv. Jedná se o směs původních odrůd pěstovaných v Etiopii od doby, kdy byla káva známa. Heirloom zahrnuje tradiční odrůdy, které mají obvykle dva názvy - jeden v místním jazyce od pěstitelů a druhý jako vědecký název. Zemědělci obvykle přinášejí své kávové třešně do zpracovatelské stanice, kde jsou zpracovány společně a označeny jako heirloom.
Káva se zpracovává metodou fully washed. Kávové třešně se sbírají selektivně a ručně. Poté krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Opět se fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranil sliz a mohly se později sušit na afrických postelích. Zpracování washed je nejlepší metodou, jak zvýraznit vlastnosti odrůdy. Kávy zpracované metodou washed bývají ovocnější a vyváženější.
- Region: Banko Chelchele Kebele, Gedeb Woreda
- Farma: Idido farmáři
- Nadmořská výška: 2 100 m n. m.
- Sklizeň: leden 2022