Výběrová káva Etiopie HAMASHO - LYNX’SPRESSO z české pražírny Nordbeans je charakteristická tóny liči, jasmínu a meruněk.
Etiopie je známá jako kolébka kávovníků. Oblast nabízí ideální přírodní podmínky v podobě vysokých pohoří s vysokou nadmořskou výškou a perfektního klimatu. Etiopané jsou na svou kávu po právu pyšní a ne nadarmo svým původním odrůdám přezdívají Heirloom – v překladu dědictví. Klíčovou osobou v ohledu zpracování této kávy je Assefa Dukamo, majitel hned několika etiopských zpracovatelských stanic, který dbá především na kvalitu jednotlivých zrnek a samotného procesu. Zajímavé je také rozmístění jednotlivých stanic. Assefa je totiž záměrně staví na úplném venkově, díky čemuž mají možnost úzce spolupracovat se samotnými farmáři.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Posledním krokem je následné sušení na slunci do dosažení ideální vlhkosti zrnek.
- Zpracovatelská stanice: Hamasho
- Nadmořská výška: 2.360 m n. m.