Tuto kávu od pražírny Nero Scuro si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Jedná se o naturálně zpracovanou kávu z Etiopie, která v šálku nabízí neodolatelně šťavnaté aroma lesních jahod, broskví a borůvek. To vše je doplněno příjemně kulatým tělem s nádechem vanilky. Je to dokonalá volba pro všechny milovníky kávy, kteří si chtějí užít ten pravý zážitek.
Společnost Ephtah Specialty Coffee byla založena s cílem vybudovat udržitelné dodavatelské řetězce založené na spolupráci ve prospěch zákazníků, zemědělců a jejich širších komunit. Jejím zvláštním zájmem je podpora role žen v kávovém průmyslu, protože uznává, že ženy jsou v Etiopii klíčovou hnací silou sociálního a ekonomického pokroku. Je dobře známo, že ženy hrají v kávovém průmyslu nedílnou roli, zejména v oblasti málo placených sezónních prací. Navzdory jejich významnému přínosu však ženy vlastní jen málo farem a ty, které je vlastní, často čelí problémům kvůli omezenému přístupu ke zdrojům, jako jsou vstupy, finance a školení. Lalesa, která se nachází v blízkosti města Gedeb, se stala pro společnost Ephtah klíčovou oblastí pro získávání kávy. Společnost získala pozemky v Lalesa v červenci 2023 a následně do září 2023 vybudovala sklady a sušárny. Společnost Ephtah iniciovala v oblasti několik sociálních projektů, včetně zřízení denního centra pro děti farmářů a účasti v programu Ama Commitment, který podporuje ženy-farmářky.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2150-2200 m n. m.