Zrnka pro krále – jenom tak lze popsat tuto exkluzivní Geishu od legendární italské pražírny Gardelli. V malém balíčku se ukrývá sňatek vytříbené odrůdy Gesha 1931 pěstované v místech, odkud tato nejslavnější z kávových odrůd pochází, a precizního přístupu zkušených farmářů Rachel Samuel a Adama Overtona. Až si budete připravovat tato vysněná zrnka na filtr či espresso, tak opatrně – máte v ruce zlaté cihly – jako první vás uchvátí vůně jasmínu charakteristická pro každou správnou Geishu. V komplexní chuti ucítíte sladkost jahod a broskví vyváženou jemnou kyselostí jablek a rázným bergamotem. V dochuti na vás čeká meloun a povzdech nad nejlepší z káv světoznámého pražiče Rubense Gardelliho.
Inspirováni neuvěřitelnou historií kávy v Etiopii se rozhodli Rachel Samuel a Adam Overton založit tu nejlepší a ekologicky nejvíce udržitelnou farmu v zemi, Gesha Village. Tato káva byla vypěstována na pozemku Gesha Villages Oma, pojmenovaném po uznávaném náboženském vůdci místního národa Meanit, který se nachází v nadmořské výšce 1940 až 2020 metrů. Pozemek má rozlohu 67,6 hektaru a je osázen výhradně odrůdou Gesha 1931. Vzorek odrůdy Gesha 1931 byl identifikován jako nejpodobnější odrůdě, která se nyní nachází v Panamě, a pozemek Oma nabízí podobně úchvatné profily šálků.
Naturální proces se v Etiopii používá již po staletí. V období od října do ledna se ručně vybírají zralé třešně, aby se zjistila jejich zralost. Po vytřídění se káva suší na slunci s celou kávovou třešní v neporušeném stavu v tenkých vrstvách na vyvýšených afrických záhonech. Večer se používá parabolický plastový kryt, aby se zvýšilo proudění vzduchu ke kávě. Káva se suší celkem 18 až 30 dní, dokud se nedosáhne požadované vlhkosti.
Jak si připravit tu nejlepší geishu od Gardelliho?
Na Hario V60 (konický dripper)
- Káva: 17g
- Mletí: Comandante 27 kliků (střední mletí)
- Voda: 250 g, 91°C
- Čas extrakce: 3:15
- Síla extrakce: 1,45 tds
Na flatbed dripper (např. Orea, Kalita, April)
- Káva: 17g
- Mletí: Comandante 22 kliků (střední mletí)
- Voda: 250 g, 91°C
- Čas extrakce: 2:30
- Síla extrakce: 1,40 tds
Níže vám samotný pražič Rubens Gardelli představí příběh, jak se k této jedinečné kávičce dostal...
- Nadmořská výška: 1940 - 2020 m n.m.
- Producent: Rachel Samuel & Adam Overton