Tato naturálka je voňavá, sladká a čistá. Chutná po meruňkách, mandarinkách, červeném rybízu a samozřejmě voní jako černý čaj. Zkrátka splňuje všechny body klasické etiopské kávy.
V roce 2021 Falcon Coffees rozšířili komunitu jejich partnerů v dodavatelském řetězci v Etiopii o společnost Shonora Trading. Společnost Shonora byla založena před 30 lety panem Shonorou Gatou se stanicí na mokré zpracování kávy v Sakicha a farmou poblíž města Gerba. V posledních třech letech převzali stanici Gatovi dva synové Adugna a Morkata, kteří dohlíží na různé změny a vylepšení, jako je rozšíření stanice a modernizace strojů. Stanice nyní zpracovává kávové třešně až od 150 místních farmářů na farmách o rozloze 0,5-8 ha, které se nacházejí v nadmořské výšce 2 100-2 300 m.
Farmáři v oblasti Gerba se v posledních letech potýkali s různými problémy - náklady na pracovní sílu prodražovaly tradiční způsob sklizně, neexistence pevné ceny kávových třešní ztěžovala plánování budoucnosti a také problémy s dopravou. Společnost Shonora řeší tyto problémy investicemi do zlepšení dopravní infrastruktury a také poskytováním bezúročných záloh větším zemědělským podnikům na pomoc s náklady na sklizeň. Společnost také každoročně odměňuje farmáře, kteří na stanici dodávají nejlepší kávové třešně, čímž je motivuje k upevňování vzájemných vztahů.
Mezi další velké závazky Shonora Coffee patří výstavba místní školy, protože v současné době jsou v oblasti pouze dvě, které jsou od některých farem značně vzdálené. Kromě toho ve spolupráci s jednou z nejlepších škol v jižní Etiopii zavedla stipendijní program pro dvě děti, který jim po dobu čtyř let pokryje náklady na školu a život. Dalším bodem v jejich průkopnickém plánu je vybudovat zdravotní středisko.
Tato zrnka byla zpracována naturálně. Kávové třešně se ukládají v tenkých vrstvách a suší se na vyvýšených postelích přibližně 15-21 dní v závislosti na počasí. Během této doby se kávové třešně během dne neustále otáčejí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Během počátečního sušení se vytřídí všechny nedozrálé třešně. Tento způsob zpracování je v Etiopii tradiční již mnoho let.
- Namořská výška: 2 100 - 2 300 m n. m.
- Producent: Shonora Coffee