Výběrová káva Etiopie GATTA MALAWO z české pražírny Dos Mundos je charakteristická tóny ananasu, karamboly a bergamotu.
Farma Gatta leží uprostřed přírodního lesa a je pojmenována po vodopádu, který farmu protíná. Vegetace a lesy obklopující farmu jsou užitečné jako přirozený stín pro farmu a promývací stanici. Práce zde provádějí místní obyvatelé a zapojeny jsou také ženy, které zejména kontrolují kvalitu třešní. Už název „Malawo“, což znamená v místním jazyce znamená med, odkazuje na metodu zpracování této kávy. Díky tomu je naše káva velmi sladká a plná chuti tropického ovoce.
Honey metoda zpracování, neobvyklá pro tuto zemi, dodává kávě výraznou chuť tropického ovoce a citrusů. Tato metoda v sobě kombinuje to nejlepší z metody promyté i z naturálního zpracování. A v chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou žlutého ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 2.120 – 2.210 m.n.m.