Výběrová káva Etiopie DUROMINA z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny broskve, jasmínu a earl grey.
Etiopské kávy dokáží být neuvěřitelně odlišné - od švestkových, džemově hutných a sladkých, rafinovaně ovocných, přes citrusové, až po květinové a lehké. Tato Etiopie DUROMINA vyniká úžasnou jasností a florálním nádechem. V této voňavce můžete cítit earl grey, švestky, nektarinky, broskve s jasmínem a levandulí. Ideální volbou pro ty, kteří hledají super jemnou, lehkou a květinovou kávu.
Duromina, z oromštiny přeloženo jako “zlepšit život”, je kávové družstvo fungující od roku 2010. Sdružuje na sto farmářů, kteří se v úrodné oblasti Jimma snaží zlepšit kvalitu života i pěstované kávy. Historicky káva produkovaná v této oblasti neměla valnou hodnotu, a to i navzdory perfektním podmínkám - úrodná minerální půda, vysoká poloha, adekvátní míra srážek a původní etiopská odrůda Heirloom s vysokým chuťovým potenciálem. Za nekvalitní loty se farmářům nedostávalo důstojného finančního ohodnocení. V nouzi bylo potřeba zco nejvíce zlepšit kvalitu v co nejkratším čase. Chybějícím článkem řetězce byla kontrola kvality - s jejím začleněním a finanční podporou od TechnoServe’s Initiative se radikálně zlepšilo cuppingové skóre produkovaných káv až na úctyhodných 90+ bodů.
Název Heirloom je obecným označením kávových třešní vypěstovaných v Etiopii. Heirloom se pokládá za pramatku všech káv, ze které vyšly všechny ostatní odrůdy. Jelikož se v Etiopii káva sbírá nikoliv na plantážích, ale v lesích, je Heirloom obšírným označením přibližně 6 až 10 tisíc genetických variací, které je v Etiopii možné najít. Vliv na chuť bude mít region nebo taky zpracování - naturální zpracování povede k sladké chuti s plnou ovocností, promyté zase podtrhne čistotu a výraznou aciditu, honey metoda se pak v chuťovém spektru postaví někde uprostřed dvou předchozích.
Členové Durominy trend změnili tradičního naturálního zpracování a vydali se cestou zpracování promytého (typického pro Afriku) - toto rozhodnutí podpořilo jemnou a neobyčejnou chuť, pro kterou byla káva z promývací stanice profesionální porotou označena za nejlepší v Africe. Jediné, co se podílí na tvorbě chuti je samotné zrno, na jehož chuť má vliv hlavně odrůda a region, kde vyrůstá (podnebí, půda, nadmořská výška). Z tohoto důvodu je nutné zajistit, aby plod dostatečně dozrál a zrno uvnitř bylo vyživené cukry.Třešně jsou po sběru mechanicky zbaveny slupky a části dužiny lisem na kávu (nazývaným pulper, či loupačka). Poté jsou uzavřeny do nádrže s vodou, kde dojde k odstranění zbytků dužiny. Zároveň se zde spustí proces fermentace, který trvá od jednoho do tří dnů. Po uplynutí optimální doby se nádrž vyprázdní, zrna se umyjí a jsou rozmístěna na vyvýšené africké postele, kde schnou 3-6 týdnů (stejně jako u naturálního zpracování).
- Producent: Duromina Farmers Coop.
- Promývací stanice: Duromina Site 3 Lot#21
- Sklizeň: 21/22
- Nadmořská výška: 1 980 m n. m.