Etiopie CHELCHELE

od White label coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
White label coffee
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Kochere
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Promyté
Chuťový profil
Earl Grey, Karamel, Nektarinky
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie CHELCHELE z holandské pražírny White label coffee je charakteristická tóny karamelu, nektarinek a earl grey čaje.

Káva pochází z mycí stanice v Chelchele, kde místní drobní zemědělci přinášejí svá zrnka ke zpracování. Chelchele leží v okrese Kochere v regionu Yirgacheffe. Odrůda, která se tam pěstuje je Heirloom a káva roste ve výšce nad 1 800 metrů nad mořem. Sklizeň probíhá mezi listopadem a lednem. Sběr probíhá ručně. Nová a skvělá, sladká Etiopie od našich kamarádů z Cafe Imports, tedy od poměrně malého dodavatele, s nímž máme dlouhodobě skvělé vztahy a zkušenosti. 

Kávu v Etiopii obvykle pěstují farmář na velmi malých pozemcích. Většina drobných pěstitelů dodá svou kávu v třešni do nedaleké mycí stanice nebo centrální zpracovatelské jednotky, kde bude jejich káva roztříděna, zvážena a zaplacena. Mycí stanice slouží několika stovkám až někdy tisícům i více producentům, kteří dodávají třešně po celou dobu sklizně. 

Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do předmývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.

  • Nadmořská výška: 1.800 m.n.m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5895 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice