Výběrová káva Etiopie CHELBESA DANCHE z portugalské pražírny Olisipo je charakteristická tony limetkových sněhových pusinek a manga.
Káva pochází z oblasti Gedeb, nejjižnější části v regionu Gedeo. Komunita Worka Chelbessa je za poslední desetiletí známá produkcí velmi kvalitní kávy. Pro producenta Neguesse Debela proto byla jednou z prvních oblastí, kde chtěl investovat. V roce 2017 začal provozovat ve Worka Chelbessa první stanici a chvíli poté, v roce 2019 koupil další mycí stanici poblíž v malé oblasti zvané Danche. Obě dvě jeho stanice konzistentně produkují excelentní promyté i naturálně zpracované kávy. Jsou jedinečné v tom, že u nich najdete šťavnatě sladké a plné tělo i lehčí citrusové a květinové tóny, které jinak najdete spíše u lehčích a méně sladkých káv. Danche Chelbesa je tedy jednou z nejnovějších zpracovatelských stanic (*2019) v kávově úspěšné etiopské oblasti Gedeo. Díky podnikání kávového profesionála Neguesse Debely a jeho investicím do bezvadného nového zpracovatelského zařízení začíná tato snaha přinášet ovoce. Jedním z určujících aspektů chuťového profilu Chelbesa je doba zrání třešní. Sklizeň začíná až poté, co jsou všechny třešně na stromě zcela červené a plně zralé - což má za následek výrazně sladkou, šťavnatou a komplexní šálek. Kvůli topografii svahu a hustému subtropickému deštnému pralesu někteří farmáři chodí až dvě hodiny, aby doručili třešně do stanice.
- Producent: Několik drobných farmářů
- Oblast: Gedeo
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1900 - 2200 m n.m.
- Odrůda: JARC Selections
- Sklizeň: Říjen - Únor