Tropické ovoce, čerstvé maliny a lehké pohlazení vanilky! Už se vám sbíhají sliny? Pokud ano, sáhněte po balíčku tomto balíčku a vychutnejte si skvělou kombinaci chutí v jedné Etiopce od Nordbeans.
Málokterá producentská země skýtá tolik potenciálu jako samotná kolébka kávovníku. Díky generacím a generacím přirozeného vývoje kávovníků dnes v Etiopii najdete celou řadu typických Terroir — lokalit, které díky svým podmínkám nabízejí ojedinělý chuťový zážitek. Tato káva pochází od rodiny Dukamo z okolí města Bensa v Sidamě. Společně se pražírně s farmáři povedlo vybrat opravdu různorodou nabídku. Jako první přichází do nabídky promytý mix původních odrůd ze závodu Chelbesa v regionu Yirgacheffe.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Káva fermentuje 18 až 24 hodin. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů – dužiny.
- Nadmořská výška: 2100 m n.m.