Milovníci štavnatých a ovocných káv, máme pro vás skvělý kousek! Pražírna Candycane Coffee vám přináší naturálně zpracovanou kávu z Etiopie, která se v šálku vyznačuje šťavnatostí ananasu a broskví společně s lehkostí černého čaje. Vychutnejte si tuto etiopskou klasiku i vy!
Stanice Buku Sayisa se nachází v regionu Hambela Wamena v Guji. Buku Sayisa, název údolí ve kterém se stanice nachází, znamená v místním jazyce „Požehnané údolí“. Hambela Wamena je jednou z nejvýše položených oblastí pro pěstování kávy v Etiopii s nadmořskou výškou 2 300 metrů nad mořem. Vysoká nadmořské výška hraje významnou roli při utváření chuťových profilů káv produkovaných v této mycí stanici. Také sklizeň obvykle probíhá později v sezóně ve srovnání s jinými regiony. Výsledkem je pomalejší zrání třešní pro lepší vývoj cukru, což vede k výrazné, sladší chuti kávy. Do stanice dodává své třešně přes 430 místních farmářů, jejichž farmy jsou roztroušené po okolních kopcích. Díky členitému terénu a špatné infrastruktuře musí svou sklizen do stanice vozí na koni nebo pěšky. Provoz stanice vede Esayase Beriso, který se stará o kvalitní a pečlivé zpracování a zároveň edukaci farmářů. Díky jeho skvělé práci a práci farmářů je na této stanici rok od roku vidět pokrok ve zpracování a kvalitě výsledné suroviny. Stanice neustále investuje do zajištění lepšího sušení a nedávno postavili nový suchý mlýn v Hambele.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2300 m n. m.