Etiopie BOMBE - RED HONEY

od HAYB Speciality Coffee

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno
Pražírna
HAYB Speciality Coffee
Země původu
Etiopie výběrová káva Etiopie
Region
Bensa
Odrůda
Heirloom
Použití
Filtr
Způsob zpracování
Medové (honey)
Chuťový profil
Bergamot, Broskvový čaj, Karamel
Cuppingové skóre
88/100
Stupeň pražení
Světlé až středně světlé
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Vacuum Pot

Výběrová káva Etiopie BOMBE z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny karamelu, bergamotu a broskvového ledového čaje.

Představte si vysoké hory v kraji zvaném Bombe, bujný zelený porost a mezi ním původní odrůdy etiopských kávovníků. Farmáři zde opečovávají svá malá políčka a výsledky své práce ručně sbírají a odnáší do zpracovatelské stanice, která jim poskytne férovou cenu a jejich kávové třešně zpracuje progresivním a ekologickým způsobem. Majitelem zpracovatelské stanice Bombe je Asefa Dukamo. S kávou pracuje již 27 let a aktuálně spolupracuje s 300 farmáři v oblasti kolem města Hemesho. Každý z těchto farmářů vyprodukuje průměrně 4000 kilogramů třešní ročně na celkové rozloze 375 hektarů. Asefova zpracovatelská stanice leží v regionu Sidamo v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem a zpracovává hlavně lokální odrůdu 74158.

Tato káva je zpracovaná metodou honey. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody. Při zpracování red honey se káva nechává delší dobu ve stínu. Je tak zpomaleno sušení a zrnka jsou vystavena většímu množství vlhkosti.

  • Nadmořská výška: 2 000 - 2 400 m n. m.

Další kávy od HAYB Speciality Coffee

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5895 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice