Výběrová káva Etiopie BOMBE z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny karamelu, bergamotu a broskvového ledového čaje.
Představte si vysoké hory v kraji zvaném Bombe, bujný zelený porost a mezi ním původní odrůdy etiopských kávovníků. Farmáři zde opečovávají svá malá políčka a výsledky své práce ručně sbírají a odnáší do zpracovatelské stanice, která jim poskytne férovou cenu a jejich kávové třešně zpracuje progresivním a ekologickým způsobem. Majitelem zpracovatelské stanice Bombe je Asefa Dukamo. S kávou pracuje již 27 let a aktuálně spolupracuje s 300 farmáři v oblasti kolem města Hemesho. Každý z těchto farmářů vyprodukuje průměrně 4000 kilogramů třešní ročně na celkové rozloze 375 hektarů. Asefova zpracovatelská stanice leží v regionu Sidamo v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem a zpracovává hlavně lokální odrůdu 74158.
Tato káva je zpracovaná metodou honey. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody. Při zpracování red honey se káva nechává delší dobu ve stínu. Je tak zpomaleno sušení a zrnka jsou vystavena většímu množství vlhkosti.
- Nadmořská výška: 2 000 - 2 400 m n. m.